Ik heb een vraag over...
... ICT
Onze interactieve aanvraagformulieren zijn te openen via een pdf-reader zoals Adobe Acrobat. Heeft u Adobe Acrobat al op uw computer geïnstalleerd maar opent het formulier niet? Dan kunt het aanvraagformulier downloaden door met de rechtermuisknop op de downloadlink te klikken en de optie “save link as” of “doel opslaan als” te kiezen. Hiermee kunt u het formulier op uw computer opslaan om het vervolgens vanuit Adobe Acrobat te openen via “file” en “open”.
Ziet u een foutmelding verschijnen bij het openen van het aanvraagformulier? Dit kan veroorzaakt worden door uw webbrowser. Dan kunt u het volgende proberen:
1. U kunt een andere webbrowser gebruiken.
2. U kunt de voorkeursinstellingen voor het openen van de pdf’s aanpassen, omdat een aantal browsers (zoals bijvoorbeeld Google Chrome en Edge) geen voorkeurinstelling voor het openen van pdf’s bevatten. U vindt op de site van Adobe een beschrijving hoe u voor diverse webbrowsers de voorkeurinstelling in kunt stellen.
U kunt een berichtenbox aanmaken met een eHerkenningsmiddel. U krijgt toegang tot de berichtenbox met een eHerkenningsmiddel van minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+ of een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven. Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) stuurt haar digitale documenten aangaande de vergunningverlening alleen naar de berichtenbox, u dient zelf voor eventuele interne verspreiding te zorgen. De BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) of MVF (milieuveiligheidsfunctionaris ) kan namens de rechtspersoon gebruik maken van de berichtenbox. Overleg binnen uw organisatie hoe u dit kunt regelen. Meer informatie over wat de berichtenbox is en hoe het werkt vindt u op ondernemersplein.nl/berichtenbox, het informatiepunt van de overheid voor ondernemers.
... starten met ingeperkt gebruik
Voordat er in uw organisatie met ggo’s binnen ingeperkt gebruik gewerkt mag worden, moet u een aantal zaken regelen.
- U dient een kennisgeving te doen of een vergunning aan te vragen.
- U dient een door Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) toegelaten BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) aan te stellen.
- Voor de inrichting waar de ggo activiteiten plaatsvinden dient u een omgevingsvergunning aan te vragen.
Op de webpagina ‘Beginnen met ingeperkt gebruik’ staat (uitgebreid) uitgelegd welke acties u moet uitvoeren en kunt u doorlinken naar meer informatie over de afzonderlijke acties.
Indien uw organisme niet op de bijlage 2, 4 of 7 staat, kunt u ervoor kiezen om een 2.8 of een 2.13 verzoek te doen. De werkzaamheden die u met het organisme wilt gaan uitvoeren, zijn bepalend voor uw keuze.
Op de webpagina ‘Bijzondere procedures’ staat (uitgebreid) uitgelegd welke acties u moet uitvoeren voor het indienen van een 2.8 combinatieverzoek of een 2.13(a) verzoek.
... opslag van GGOs
Als uw organisatie alleen opslag van ggo’s van niveau I en II gaat verrichten, moet u dezelfde zaken regelen als voor activiteiten met ggo’s binnen ingeperkt gebruik.
Verder dient de opslag van de ggo’s plaats te vinden binnen de correcte CFI (categorie van fysische inperking ) of in het Overig Deel GGO (genetisch gemodificeerd organisme )-gebied (ODG (overig deel ggo-gebied )). De inrichtingsvoorschriften waar ODG aan moet voldoen, kunt u vinden in bijlage 9 van de Regeling ggo 2013.
Op de webpagina ‘Beginnen met ingeperkt gebruik’ staat (uitgebreid) uitgelegd welke acties u moet uitvoeren en kunt u doorlinken naar meer informatie over de afzonderlijke acties.
Voor opslag van ggo’s verkregen van derden moet u dezelfde zaken regelen als voor activiteiten met ggo’s binnen ingeperkt gebruik.
Bovendien moet u weten op welke wijze de individuele ggo’s zijn vervaardigd. Het is de verantwoordelijkheid van de rechtspersoon om de juiste gegevens over de ggo’s in opslag in het verslag risicobeoordeling op te nemen. Er kan niet verwezen worden naar een dossier van een andere rechtspersoon.
Op de webpagina ‘Beginnen met ingeperkt gebruik’ staat (uitgebreid) uitgelegd welke acties u moet uitvoeren en kunt u doorlinken naar meer informatie over de afzonderlijke acties.
Het Europese Medicijn Agentschap (EMA (european medicines agency )) beslist over de markttoelating van genetisch gemodificeerde COVID-vaccins. Wanneer de opslag van de vaccins in de EMA markttoelating is beschreven, valt de opslag niet onder de regels van het Besluit en de Regeling ggo 2013 voor ingeperkt gebruik. U hoeft dan geen kennisgeving in te dienen of over een Wabo vergunning te beschikken. De opslag moet uiteraard wel voldoen aan de beschrijving in de markttoelating.
Op de webpagina ‘Vrijstelling vaccins’ vindt u meer informatie.
... werken als BVF
Uw toelating als BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) is onafhankelijk van de organisatie waar u werkt en daarom moet u persoonlijk een aanvraag indienen met behulp van het BVF toelatingsformulier.
U vult het formulier in waarin u aangeeft op welke CFI (categorie van fysische inperking )’s u toezicht wil houden en u voegt uw curriculum vitae (CV (curriculum vitae )) bij. Uit uw CV moet duidelijk blijken dat u in staat bent om toezicht te houden op de CFI’s die u aanvraagt. U stuurt het formulier, voorzien van een kopie van uw paspoort, naar Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ). Aan de hand van de aanvraag beoordeelt Bureau GGO of u voldoende ervaring heeft om toe te zien op de aangevraagde CFI’s.
Daarnaast moet u registreren bij welke rechtspersoon, op welke plaats(en) van uitvoering en op welke kennisgevingen en vergunningen u gaat toezien. Hiervoor gebruikt u het formulier voor administratieve registratie. Deze registratie kunt gelijktijdig met uw aanvraag tot toelating BVF doen of op een later tijdstip.
U wordt automatisch uitgenodigd voor de jaarlijkse BVF cursus als u bent toegelaten als BVF.
Meer informatie over de taken van de BVF en de opleidings- en ervaringsvereisten voor de toelating vindt u op onze webpagina ‘BVF’. Daarnaast is op de website een uitgebreid stappenplan voor de aanvraag tot toelating als BVF beschikbaar gesteld.
Het aanstellen van een BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) is alleen noodzakelijk voor het toezicht houden op ggo activiteiten. De BVF is wettelijk verankerd in de Regeling ggo 2013. Indien er binnen uw organisatie niet met ggo’s gewerkt wordt, zijn het Besluit en de Regeling ggo 2013 niet van toepassing en hoeft u geen BVF aan te stellen. In dat geval dient u zich wel te houden aan het Arbeidsomstandighedenbesluit.
De BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) is verantwoordelijk voor het toezien op het veilig en verantwoord werken met ggo’s onder ingeperkt gebruikt. De OL (Onderzoeksleider ) is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van activiteiten met ggo’s op inperkingsniveau I en II. De VM (verantwoordelijk medewerker ) is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van activiteiten met ggo’s op inperkingsniveau III.
Op de webpagina ‘Interne organisatie’ staat uitgebreid uitgelegd wat de taken en rollen zijn van de rechtspersoon, de BVF, de VM en de OL.
... iets anders
Een aanvraag dient zo min mogelijk vertrouwelijke informatie of verwijzingen naar vertrouwelijke documenten te bevatten. Vertrouwelijke informatie die niet noodzakelijk is voor de risicobeoordeling dient u niet in uw aanvraag op te nemen.
De volgende gegevens kunt u niet vertrouwelijk claimen:
- de algemene karakteristieken van het ggo;
- de naam en het adres van de kennisgever;
- de plaats van gebruik;
- de categorie van fysische inperking en het inperkingsniveau;
- de conclusies met betrekking tot de te verwachten effecten, met name de schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu.
Het is bij het indienen van een aanvraag beperkt mogelijk om onderdelen vertrouwelijk te houden. Deze onderdelen kunt u in een aparte bijlage meeleveren. Dit dient u vervolgens in uw aanbiedingsbrief bij uw aanvraag aan te geven. U kunt gegevens alleen vertrouwelijk houden indien u:
- motiveert waarom de betreffende informatie vertrouwelijk behandeld dient te worden;
- in het aanvraagformulier een openbare samenvatting levert van de informatie die u vertrouwelijk wilt houden. Uit deze openbare samenvatting moet de risicobeoordeling van de betreffende ggo activiteiten navolgbaar zijn.
Op de webpagina ‘vertrouwelijkheid (Ingeperkt Gebruik)’ en ‘vertrouwelijkheid (Introductie in het Milieu)’ vindt u meer informatie.
Voor Ingeperkt gebruik kunt u niet naar een dossier van een andere rechtspersoon verwijzen. Alleen de rechtspersoon die de kennisgeving gedaan heeft of de vergunning heeft aangevraagd mag er gebruik van maken. U kunt wel de inhoud van een kennisgeving of vergunningaanvraag van een andere rechtspersoon in uw eigen aanvraagformulier overnemen.
Voor gentherapie aanvragen binnen introductie in het milieu kunt u wel verwijzen naar een dossier van een andere rechtspersoon. U vindt hierover meer informatie op de website van Loket Gentherapie.
Als u een tentoonstelling voor het publiek wilt organiseren over biotechnologie, dan is deze FAQ interessant voor u. Stel u wilt laten zien dat het DNA van een plant aangepast kan worden, zodat de bloemen een andere kleur krijgen. Of u wilt in een museum een kunstwerk met cellen laten zien, waarbij deze cellen fluoresceren doordat u in het DNA deze eigenschap hebt ingebracht. Dit zijn zomaar twee voorbeelden van het toepassen van ggo's in een tentoonstelling.
Wees u ervan bewust dat deze activiteiten onder het Besluit en de Regeling ggo vallen.
Neem daarom altijd tijdig contact op met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) om deze toepassing, de aanvraag, de procedure en de doorlooptijd te bespreken!
Als u genetisch gemodificeerde organismen in een tentoonstelling gaat gebruiken, dan moet u een introductie in het milieu aanvraag doen. Het museum of de ruimte waar de tentoonstelling plaatsvindt heeft immers geen omgevingsvergunning en voldoet niet aan de inrichtingsvoorschriften van Bijlage 9 van de Regeling. Voor de afhandeling van een introductie in het milieu vergunning geldt een proceduretermijn van 120 dagen. Er is géén toegespitst aanvraagformulier introductie in het milieu voor tentoonstellingen beschikbaar.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u contact opnemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) via de mail of telefoon.