Gedetailleerde informatie over de procedurele afhandeling van uw aanvraag vindt u onder de 'meer informatie' knoppen hieronder.
Aanvragen voor markttoelatingen van levensmiddelen en veevoeders die geproduceerd zijn met ggo's of bestaan uit genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) moet u indienen onder Verordening EG/1829/2003. De import en/of teelt van levende ggo's kunt u tegelijkertijd via deze procedure aanvragen.
Waar kunt u de toelating onder de EG/1829/2003 aanvragen?
Een aanvraag voor een markttoelating van de import, verwerking (van levensmiddelen en/of veevoeders) en/of teelt van ggo's onder de EG/1829/2003 moet u indienen bij de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA (european food safety authority )). De EFSA voert de risicobeoordeling uit voor heel Europa.
Een aanvraag voor toelating dient u bij de EFSA in via één van de lidstaten van de Europese Unie (EU (Europese unie)). U bepaalt zelf bij welke lidstaat u de aanvraag wilt indienen. Deze lidstaat stuurt per omgaande uw aanvraag door naar de EFSA.
Food-feed loket
Voor het indienen van een aanvraag voor toelating kunt u in Nederland terecht bij het Food-Feed loket voor ggo markttoelatingen.
Een aanvraag voor een markttoelating van levensmiddelen en veevoeders die geproduceerd zijn met ggo's of bestaan uit ggo's, maar ook de import en teelt van levende ggo's kunt u indienen bij de EFSA (european food safety authority ).
Voor deze aanvragen gelden andere termijnen en procedures dan voor aanvragen ingediend onder de 2001/18/EG. Voor een volledig overzicht verwijst Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) u naar de website van de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA).
Hoe verloopt de afhandeling van uw aanvraag?
- Na ontvangst beoordeelt de EFSA uw aanvraag op volledigheid. Hiervoor staat een proceduretermijn van 30 dagen. De aanvraag moet in ieder geval voldoen aan de EFSA guidance die bedoeld is voor het soort ggo en de toepassing.
- Vervolgens start de inhoudelijke beoordelingstermijn van 6 maanden. Hieronder valt ook de 3 maanden termijn waarbinnen alle lidstaten van de EU (Europese unie) een (milieu)risicobeoordeling kunnen uitvoeren. De lidstaten dienen vervolgens hun commentaar in bij de EFSA. Indien nodig verzoekt de EFSA u om aanvullende informatie.
- Na de inhoudelijke beoordeling publiceert de EFSA een advies (opinie). In dit advies worden ook de commentaren van de lidstaten beantwoord. Na publicatie van de EFSA opinie volgt de stemronde bij de Europese Commissie (EC (europese commissie )) over de toelating. Als er een overeenstemming wordt bereikt zal de beschikking voor de toelating tot de Europese markt gepubliceerd worden.
Het Food-Feed loket voor ggo markttoelatingen fungeert als de centrale ingang voor alle marktaanvragen die onder Verordening EG/1829/2003 in Nederland worden ingediend. Het loket coördineert het nationale proces van de afhandeling en de inhoudelijke beoordeling van de marktdossiers.
Wat is de rol van het Food-feed loket?
Het Food-feed loket voor ggo markttoelatingen fungeert als de centrale ingang voor alle aanvragen die in Nederland worden ingediend. Het loket coördineert de nationale afhandeling en de inhoudelijke beoordeling van de marktdossiers die door de COGEM (commissie genetische modificatie
) en het WFSR (Wageningen Food Safety Research
) worden uitgevoerd. Daarnaast is het loket het aanspreekpunt en informatiepunt voor aanvragers, de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA (european food safety authority
)), adviesorganen en de departementen. Het Food-feed loket voor ggo markttoelatingen is ingesteld door drie ministeries: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV (landbouw, natuur en voedselkwaliteit
)) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat
)). De drie ministerie zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, diervoederveiligheid en milieuveiligheid van ggo's.
Voor meer informatie over de procedure en afhandeling van marktdossiers kunt u contact opnemen met het Food-feed loket.