Om te bepalen of u een kennisgeving, een vergunningaanvraag of een andere procedure moet volgen, dient u een risicobeoordeling uit te voeren. Hiermee bepaalt u welk inperkingsniveau van toepassing is voor uw activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) en daarmee ook de procedure die u moet volgen.
Hieronder staat een overzicht van de procedures. Klik op de procedure die voor u van toepassing is. U vindt dan meer algemene informatie, welke stappen u moet doorlopen en wat u van Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) kunt verwachten.
mijn organisme
Mijn organisme staat niet op de bijlage
Wanneer uw gastheer, vector, plant of ggo niet op bijlage 2, 4, 7 of 11 van de Regeling ggo staat, kunt u een 2.13(a) verzoek doen om deze op de betreffende bijlage te laten plaatsen.
inhoud
De uitkomst van mijn risicobeoordeling bevestigen
U kunt een 2.8 verzoek indienen:
- Wanneer u van mening bent dat een lager inperkingsniveau een
passend beschermingsniveau biedt dan uit de risicobeoordeling blijkt; - Wanneer u bijlage 5 niet kunt gebruiken, maar u een risicobeoordeling
volgens bijlage 8 moet uitvoeren; - Als u twijfelt over de uitkomst van risicobeoordeling.
Door mijn risicobeoordeling weet ik mijn inperkingsniveau en daarmee mijn te volgen procedure
Inperkingsniveau I of II
Voor activiteiten met ggo's die gehanteerd moeten worden op
inperkingsniveau I of II geldt dat u deze moet kennisgeven.
Inperkingsniveau III
Voor activiteiten met ggo's die gehanteerd moeten worden op
inperkingsniveau III geldt dat u een vergunning moet aanvragen.
Procedures op school
Procedures op school
Wanneer u in uw school activiteiten met zeer veilige ggo’s en van zeer beperkte omvang wilt gaan uitvoeren, kunt u gebruik maken van de procedure voor scholen. Het voordeel van deze procedure is dat uw school geen omgevingsvergunning nodig heeft.
Procedure voor grootschalige activiteiten
Procedure voor grootschalige activiteiten
Wanneer u activiteiten met ggo’s wilt gaan uitvoeren in een bioreactor groter dan 100 liter, dan moet u gebruik maken van de grootschalige procedure.
ATV procedure
ATV procedure
Wanneer u voor specifieke activiteiten met ggo’s niet aan een bepaalde standaard inrichtings-of werkvoorschriften van bijlage 9 kunt voldoen, dan kunt u middels de ATV procedure verzoeken om alternatieve voorschriften.