Gedetailleerde informatie over de procedurele afhandeling van uw aanvraag vindt u onder de 'meer informatie' knoppen hieronder. In de rechterkolom zijn de aanvraagformulieren beschikbaar gesteld.
Wat moet u weten over landbouw aanvragen?
Wanneer uw werkzaamheden betrekking hebben op werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-)planten al dan niet in associatie met (gg-)micro-organismen is er sprake van een aanvraag voor introductie in het milieu (IM (introductie in het milieu )) landbouw. Er zijn verschillende typen van aanvragen mogelijk onder IM landbouw.
- Nieuwe aanvraag;
- Wijziging of melding van een van kracht zijnde vergunning (waaronder locatie wijziging);
- Aanvraag voor een vergunning onder vaste voorwaarden of gedifferentieerde procedure;
- Verplichtingen op afgegeven vergunningen.
Wijziging of melding op uw bestaande vergunning?
Als u een verandering aan uw vergunning wilt doorgeven dan moet u eerst bepalen of die verandering aan de voorwaarden voor een melding of een wijziging voldoet. De voorwaarden zijn uitgewerkt in de Regeling ggo in artikel 34.
Veranderingen die geen gevolgen hebben voor de met betrekking tot die introductie uitgevoerde milieurisicobeoordeling, kunnen worden gemeld.
Veranderingen die geen significante gevolgen hebben kunnen via de wijzigingsprocedure onder de werking van de vergunning worden gebracht.
Indien de verandering wel significante gevolgen heeft voor de uitgevoerde milieurisicobeoordeling dan moet u een nieuwe aanvraag indienen.
Beleidsregel locatie veldproef gg-gewas
In 2012 is de beleidsregel met betrekking tot het verstrekken van locatiegegevens bij de aanvraag om een vergunning voor een veldproef met een gg-gewas opgesteld. Hieronder vindt u een toelichting op de locatiegegevens van veldproeven, waarbij een onderscheid wordt gemaakt in de categorie van de veldproef zoals ingedeeld door de COGEM.
Locatiekaarten voor categorie 1 veldproeven waarbij een isolatieafstand wordt gehanteerd
Van iedere locatie moet u een kopieerbare topgrafische (Topografische Dienst, schaal 1:25.000 of gedetailleerder) en een kadastrale kaart aanleveren. De kaarten moeten in kleur zijn. Deze kaarten moet u ook elektronisch aanleveren bij Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme
), als pdf file.
Op deze kaarten moeten de volgende zaken herkenbaar zijn ingetekend:
- Het kadastrale perceel of gedeelte hiervan (waarbinnen het proefobject is gelegen);
- De attenderingszone;
- De grenzen van het gebied waarover u zeggenschap heeft;
- De mogelijkheid van akkerbouw binnen de attenderingszone waarover u geen zeggenschap heeft.
Kadastraal perceel: een met een kadastrale aanduiding (ingemeten door en geregistreerd bij het Kadaster) gekenmerkt perceel.
Isolatieafstand: de afstand vanaf de buitenste begrenzing van het proefobject waarbinnen commerciële teelt van hetzelfde, niet genetisch gemodificeerde, gewas niet mag voorkomen.
Isolatiezone: het gebied dat is gelegen rondom de buitenste begrenzing van het proefobject en wordt begrensd door de isolatieafstand.
Attenderingszone: het gebied dat is gelegen rondom de buitenste begrenzing van het kadastrale perceel en wordt begrensd door de grootte van de isolatieafstand.
Locatiekaarten voor categorie 1 veldproeven waarbij geen isolatieafstand wordt gehanteerd
Van iedere locatie moet u een kopieerbare topografische (Topografische Dienst, schaal 1:25.000 of gedetailleerder) en een kadastrale kaart aanleveren. De kaarten moeten in kleur zijn. Deze kaarten moet u ook elektronisch aanleveren bij Bureau GGO, als pdf file.
Op deze kaarten moet het kadastrale perceel of gedeelte hiervan (waarbinnen het proefobject is gelegen) herkenbaar zijn ingetekend.
U mag meerdere proefobjecten op eenzelfde kadastraal perceel aanleggen. In dat geval moet u voor ieder van deze proeflocaties kaarten aanleveren waarop hetzelfde kadastrale perceel (of gedeelte hiervan) staat ingetekend. De proefobjecten mag u niet aansluitend aanleggen binnen het kadastrale perceel. U moet minimaal een afstand van 100 meter tussen de buitenranden van het proefobject aanhouden.
Locatiekaarten voor categorie 2 of 3 veldproeven
Van iedere locatie moet u kopieerbare topografische kaarten aanleveren (Topografische Dienst, schaal 1:25.000 of gedetailleerder). De kaarten moeten in kleur zijn. Deze kaarten moet u ook elektronisch aanleveren bij Bureau GGO, als pdf file.
Op deze kaarten moet een gebied dat maximaal honderd maal groter is dan de aangevraagde locatie herkenbaar zijn ingetekend (dus als 1 ha aangevraagd dan wordt een gebied van maximaal 100 ha ingetekend op een grotere kaart).
Om nieuwe werkzaamheden met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) te mogen uitvoeren onder introductie in het milieu (IM (introductie in het milieu )) dient u een vergunningaanvraag in te dienen.
Welke stappen moet u doorlopen om een reguliere aanvraag te kunnen indienen?
- U bepaalt het type ggo en de werkzaamheden en vervolgens vult u het geschikte aanvraagformulier in.
- U levert van de locatie(s) (een) gedetailleerde locatiekaart(en) aan. Onder 'algemene informatie over landbouw aanvragen' staat omschreven waaraan deze locatiekaart moet voldoen.
- U kunt contact opnemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) zodra u een conceptaanvraag beschikbaar heeft om de aanvraag, eventuele onduidelijkheden en de procedure te bespreken.
- Gegevens in de aanvraag zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt het formulier en eventueel benodigde extra informatie (zoals literatuur die uw aanvraag ondersteunt) per mail of via de berichtenbox naar Bureau GGO.
Wat doet Bureau GGO met uw aanvraag?
- De proceduretermijn van maximaal 120 dagen start op het moment dat uw aanvraag bij Bureau GGO ontvangen is.
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw aanvraag een ontvangstbevestiging.
- Bureau GGO beoordeelt de risicobeoordeling in uw aanvraag.
- Bureau GGO kan de klok stilzetten als er vragen zijn over uw aanvraag. De wachttermijn wordt opgeschort totdat de aanvullende informatie binnen is gekomen en voldoende is.
- Wanneer Bureau GGO de risicobeoordeling heeft afgerond en kan instemmen met uw aanvraag wordt de ontwerpbeschikking opgesteld. Deze wordt gedurende 6 weken en 1 dag ter inzage gelegd, deze termijn valt binnen de proceduretermijn van 120 dagen.
- Tijdens de ter inzage termijn van de ontwerpbeschikking vraagt Bureau GGO de Commissie Genetische Modificatie (COGEM (commissie genetische modificatie )) een advies te leveren over uw aanvraag.
- Bureau GGO geeft kennis van de ontwerpbeschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt (de openbare delen van) uw aanvraag en de ontwerpbeschikking openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Na afloop van de ter inzage termijn stelt Bureau GGO de beschikking op. Eventuele ingediende zienswijzen worden door Bureau GGO beantwoord in deze beschikking. Het COGEM advies wordt eveneens in de beschikking geadresseerd.
- De beschikking wordt ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )).
- Na ondertekening ligt de beschikking gedurende 6 weken ter inzage, deze termijn valt buiten de proceduretermijn van 120 dagen.
- Bureau GGO geeft kennis van de beschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt de beschikking en de bijbehorende documenten openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Belanghebbenden kunnen beroep op de beschikking indienen bij de Raad van State.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden na afronding van uw Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO1, 2.
1: U kunt onder de bovenstaande voorwaarde starten, tenzij er een voorlopige voorziening met schorsende werking is ingediend bij de Raad van State.
2: Uw BVW kunt u als afgerond beschouwen na ontvangst van de ontvangstbevestiging, of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Indien de verandering geen significante gevolgen heeft voor de milieurisicobeoordeling dan kan dit via een wijzigingsprocedure in de vergunning aangepast worden.
Welke stappen moet u doorlopen om een wijziging te kunnen indienen?
- U bepaalt zelf of de verandering op uw bestaande vergunning valt onder een categorie van gevallen die geen significante gevolgen heeft voor de milieurisicobeoordeling. De veranderingen die gemeld kunnen worden zijn afhankelijk van de toepassing die vergund is en de soort wijziging die u wilt indienen. De voorwaarden zijn uitgewerkt in de Regeling ggo in artikel 34.
- Bij twijfel of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ).
- Gegevens in de aanvraag zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U dient de wijziging in door een brief te sturen naar Bureau GGO. Deze brief is ondertekend door de milieuveiligheidsfunctionaris (MVF (milieuveiligheidsfunctionaris )) en/of verantwoordelijk onderzoeker. Daarbij dient alle informatie geleverd te worden die noodzakelijk is voor de beoordeling van de wijziging. Bij het indienen van een wijziging moet u aangegeven hoe deze past binnen de risicobeoordeling van de vergunning (inclusief de oorspronkelijke aanvraag).
- U stuurt de brief naar Bureau GGO, dit kan per mail of via de berichtenbox.
NB. Bureau GGO bepaalt aan de hand van de geleverde informatie of er inderdaad sprake is van een wijziging of dat er een andere procedure gevolgd moet worden. Hierbij zal in de praktijk als criterium worden gehanteerd of de voorgenomen verandering geen significante gevolgen voor de milieurisicobeoordeling heeft, of dat deze om andere redenen een wijziging van de vergunning rechtvaardigt.
Wat doet Bureau GGO met uw wijziging?
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw wijziging automatisch de ontvangstbevestiging. De beslistermijn voor een wijziging is 8 weken.
- Bureau GGO beoordeelt uw wijziging.
- Bureau GGO kan de klok stilzetten als er vragen zijn over uw wijziging. De wachttermijn wordt opgeschort totdat de aanvullende informatie binnen is gekomen en voldoende is.
- Wanneer Bureau GGO de beoordeling heeft afgerond en kan instemmen met uw wijziging wordt de beschikking opgesteld.
- De beschikking wordt ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )).
- Na ondertekening ligt de beschikking gedurende 6 weken ter inzage, deze termijn valt buiten de proceduretermijn van 8 weken.
- Bureau GGO geeft kennis van de beschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt de beschikking en de bijbehorende documenten openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Belanghebbenden kunnen beroep op de beschikking indienen bij de Raad van State.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden na afronding van uw Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO1, 2.
1: U kunt onder de bovenstaande voorwaarde starten, tenzij er een voorlopige voorziening met schorsende werking is ingediend bij de Raad van State.
2: Uw BVW kunt u als afgerond beschouwen na ontvangst van de ontvangstbevestiging, of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Indien de verandering geen gevolgen heeft voor de milieurisicobeoordeling dan kan dit via een meldingsprocedure in de vergunning aangepast worden.
Welke stappen moet u doorlopen om een melding te kunnen indienen?
- U bepaalt zelf of de verandering op uw bestaande vergunning valt onder een categorie van gevallen die geen gevolgen heeft voor de milieurisicobeoordeling. De veranderingen die gemeld kunnen worden zijn afhankelijk van de toepassing die vergund is en de soort wijziging die u wilt indienen. De voorwaarden zijn uitgewerkt in de Regeling ggo in artikel 34.
- Bij twijfel of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ).
- U dient de melding in door een brief te sturen naar Bureau GGO. Deze brief is ondertekend door de milieuveiligheidsfunctionaris (MVF (milieuveiligheidsfunctionaris )) en/of verantwoordelijk onderzoeker. Daarbij dient alle informatie geleverd te worden die noodzakelijk is voor de beoordeling van de melding.
- U stuurt de brief naar Bureau GGO, dit kan per mail of via de berichtenbox.
NB. Bureau GGO bepaalt aan de hand van de geleverde informatie of er inderdaad sprake is van een melding of dat er een andere procedure gevolgd moet worden.
Wat doet Bureau GGO met uw melding?
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw melding een ontvangstbevestiging.
- Bureau GGO beoordeelt uw melding.
NB. Voor een melding geldt dat na de schriftelijk ingediende melding een wachttermijn is van 5 werkdagen gerekend vanaf de dag waarop de ontvangstbevestiging door u is ontvangen, alvorens met de gemelde werkzaamheden mag worden begonnen. Deze wachttermijn biedt Bureau GGO de gelegenheid om te beoordelen of de melding aan alle vereisten voldoet. Nadat de wachttijd is verstreken en Bureau GGO geen reactie heeft gestuurd, geldt de oorspronkelijke vergunning ook voor de veranderingen die zijn gemeld.
Wanneer kunt u de nieuwe werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden:
nadat u de ontvangstbevestiging hebt ontvangen;
en na een wachttermijn van 5 werkdagen.
Een locatiewijziging heeft geen gevolgen voor de milieurisicobeoordeling maar kan alleen via een wijzigingsprocedure in de vergunning aangepast worden. Voor deze wijzigingsprocedure geldt echter een verkorte termijn van 4 weken.
Welke stappen moet u doorlopen om een locatiewijziging te kunnen indienen?
- U dient de locatiewijziging in door een brief te sturen naar Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ). Deze brief is ondertekend door de milieuveiligheidsfunctionaris (MVF (milieuveiligheidsfunctionaris )) en/of verantwoordelijk onderzoeker. Daarbij dient wel alle informatie geleverd te worden die noodzakelijk is voor de beoordeling van de locatiewijziging.
- U levert van de locatie(s) (een) gedetailleerde locatiekaart(en) aan. Onder 'algemene informatie over landbouw aanvragen' staat omschreven waaraan deze locatiekaart moet voldoen.
- Bij twijfel of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met Bureau GGO.
- Gegevens in de aanvraag zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt de brief naar Bureau GGO, dit kan per mail of via de berichtenbox.
Wat doet Bureau GGO met uw locatiewijziging?
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw locatiewijziging automatisch de ontvangstbevestiging. De beslistermijn voor een locatiewijziging is 4 weken.
- Bureau GGO beoordeelt uw locatiewijziging.
- Bureau GGO kan de klok stilzetten als er vragen zijn over uw locatiewijziging. De wachttermijn wordt opgeschort totdat alle aanvullende informatie binnen is gekomen en voldoende is.
- Wanneer Bureau GGO de beoordeling heeft afgerond en kan instemmen met uw locatiewijziging wordt de beschikking opgesteld.
- De beschikking wordt ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )).
- Na ondertekening ligt de beschikking gedurende 6 weken ter inzage, deze termijn valt buiten de proceduretermijn van 4 weken.
- Bureau GGO geeft kennis van de beschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt de beschikking en de bijbehorende documenten openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Belanghebbenden kunnen beroep op de beschikking indienen bij de Raad van State.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden na afronding van uw Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO1, 2.
1: U kunt onder de bovenstaande voorwaarde starten, tenzij er een voorlopige voorziening met schorsende werking is ingediend bij de Raad van State.
2: Uw BVW kunt u als afgerond beschouwen na ontvangst van de ontvangstbevestiging, of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Procedure vergunning onder vaste voorwaarden (VOV (vergunning onder voorwaarden ))
Alleen veldproeven met amylosevrije zetmeelaardappels met een maximale jaarlijkse omvang van 10 hectare komen op dit moment in aanmerking voor een VOV procedure.
Wat moet u weten over de VOV?
De VOV procedure is bedoeld voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) waarvan gegevens of resultaten vanuit eerdere aanvragen om een vergunning beschikbaar zijn en waarvoor een milieurisicobeoordeling beschikbaar is waaruit is gebleken dat het risico voor mens en milieu verwaarloosbaar klein is. U kunt in uw aanvraag voor een VOV verwijzen naar deze reeds beschikbare gegevens over het ggo. De proceduretermijn voor een aanvraag voor een VOV is 120 dagen.
Wanneer kunt u een VOV aanvragen?
Veldproeven met genetisch gemodificeerde zetmeelaardappels met een verlaagd amylosegehalte, die voldoen aan de criteria opgenomen in artikel 39 van de Regeling, met een maximale jaarlijkse omvang van 10 hectare komen in aanmerking voor een VOV procedure. De 'standaard' gegevens met betrekking tot deze ggo's zijn voor u beschikbaar gesteld in het standaarddossier.
Waar bestaat het achtergronddossier uit?
Het achtergronddossier bevat de gegevens en de milieurisicobeoordeling van de zetmeelaardappels met een verlaagd amylosegehalte. Het achtergronddossier bestaat uit de volgende onderdelen:
- Toelichting bij het standaarddossier VOV
- Het standaarddossier VOV bestaande uit:
- Standaard technische dossier.
- Een samenvatting van het dossier (SNIF).
- De milieurisicobeoordeling van amylose-vrije zetmeelaardappels.
- Een samenvatting van de milieurisicobeoordeling.
Om nieuwe werkzaamheden met genetisch gemodificeerde amylosevrije zetmeelaardappels te mogen uitvoeren onder introductie in het milieu (IM (introductie in het milieu )) dient u een vergunning onder vaste voorwaarden aanvraag (VOV (vergunning onder voorwaarden )) in te dienen.
Welke stappen moet u doorlopen om een VOV te kunnen indienen?
- U bepaalt het type ggo en de werkzaamheden, u controleert of de ggo's voldoen aan de criteria opgenomen in artikel 39 van de Regeling en vervolgens vult u het geschikte aanvraagformulier in.
- U zorgt dat voor de locatie(s) (een) gedetailleerde locatiekaart(en) beschikbaar zijn. Onder 'algemene informatie over landbouw aanvragen' staat omschreven waaraan deze locatiekaart moet voldoen.
- U kunt contact opnemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) zodra u een conceptaanvraag beschikbaar heeft om de aanvraag, eventuele onduidelijkheden en de procedure te bespreken.
- Gegevens in de aanvraag zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt het formulier, de locatiekaarten en eventueel benodigde extra informatie (zoals literatuur die uw aanvraag ondersteunt) per mail of via de berichtenbox naar Bureau GGO.
Wat doet Bureau GGO met uw aanvraag?
- De proceduretermijn van maximaal 120 dagen start op het moment dat uw aanvraag bij Bureau GGO ontvangen is.
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw aanvraag een ontvangstbevestiging.
- Bureau GGO beoordeelt of de aanvraag voldoet aan de VOV vereisten.
- Bureau GGO kan de klok stilzetten als er vragen zijn over uw aanvraag. De beslistermijn wordt opgeschort totdat alle gevraagde aanvullende informatie binnen is gekomen.
- Wanneer Bureau GGO de risicobeoordeling heeft afgerond en kan instemmen met uw aanvraag wordt de ontwerpbeschikking opgesteld. Deze wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd, deze termijn valt binnen de proceduretermijn van 120 dagen.
- Tijdens de ter inzage termijn van de ontwerpbeschikking vraagt Bureau GGO de Commissie Genetische Modificatie (COGEM (commissie genetische modificatie )) een advies te leveren over uw aanvraag.
- Bureau GGO geeft kennis van de ontwerpbeschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt (de openbare delen van) uw aanvraag en de ontwerpbeschikking openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Na afloop van de ter inzage termijn stelt Bureau GGO de beschikking op. Eventuele ingediende zienswijzen worden door Bureau GGO beantwoord in deze beschikking. Het COGEM advies wordt eveneens in de beschikking geadresseerd.
- De beschikking wordt ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )).
- Na ondertekening ligt de beschikking gedurende 6 weken ter inzage, deze termijn valt buiten de proceduretermijn van 120 dagen.
- Bureau GGO geeft kennis van de beschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt de beschikking en de bijbehorende documenten openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Belanghebbenden kunnen beroep op de beschikking indienen bij de Raad van State.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden na afronding van uw Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO1, 2.
1: U kunt onder de bovenstaande voorwaarde starten, tenzij er een voorlopige voorziening met schorsende werking is ingediend bij de Raad van State.
2: Uw BVW kunt u als afgerond beschouwen na ontvangst van de ontvangstbevestiging, of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Wat moet u weten over de gedifferentieerde procedure?
Er zijn twee soorten aanvragen mogelijk binnen deze procedure:
- U kunt een aanvraag doen voor een werkplan waarbij experimenten worden uitgevoerd met gg-planten van één gewas en voor meerdere goed omschreven modificaties (inserties/deleties). Deze proeven kunnen meerdere jaren duren.
- Een tweede mogelijkheid is het aanvragen van een werkplan dat meerdere fasen kent met gg-planten van één gewas en met een beperkt aantal goed omschreven modificaties. Dit werkplan zou alle categorieën van veldproeven kunnen omvatten, bijvoorbeeld een categorie 1 tot en met 3 proef.
Voor aanvragen onder de gedifferentieerde procedure geldt verder dat niet alle locaties vooraf deel hoeven uit te maken van de aanvraag, alleen de locaties die in het eerste jaar worden gebruikt moeten bekend zijn. De proceduretermijn voor een gedifferentieerde procedure is 120 dagen.
Wanneer kunt u gebruik maken van de gedifferentieerde procedure?
De gedifferentieerde procedure geldt alleen voor gg-planten die:
- behoren tot een gewas dat in Nederland veel geteeld wordt, en
- die behoren tot een gewas waarmee meerdere gg-veldproeven zijn uitgevoerd in Nederland.
Naast de vergunning onder vaste voorwaarden, is er onder de Regeling ggo een nieuwe procedure voor landbouw uitgewerkt, namelijk de gedifferentieerde procedure.
Welke stappen moet u doorlopen om een aanvraag te kunnen indienen?
- U bepaalt het type ggo en de werkzaamheden, u controleert of u voldoet aan de voorwaarden van de gedifferentieerde procedure en vult dit in het aanvraagformulier in. U levert een (meerjaren) werkplan in deel 2 van het formulier.
- U zorgt dat voor de locatie(s) die u in het eerste jaar1 gebruikt (een) gedetailleerde locatiekaart(en) beschikbaar zijn. Onder 'algemene informatie over landbouw aanvragen' staat omschreven waaraan deze locatiekaart moet voldoen.
- U wordt aangeraden contact op te nemen met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) zodra u een conceptaanvraag beschikbaar heeft om de aanvraag, eventuele onduidelijkheden en de procedure te bespreken.
- Gegevens in de aanvraag zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt het formulier, de locatiekaart(en) en eventueel benodigde extra informatie (zoals literatuur die uw aanvraag ondersteunt) per mail of via de berichtenbox naar Bureau GGO.
1: Locatiekaarten van locaties die u later wilt gebruiken kunt u toevoegen middels een melding.
Wat doet Bureau GGO met uw aanvraag?
- De proceduretermijn van maximaal 120 dagen start op het moment dat uw aanvraag bij Bureau GGO ontvangen is.
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw aanvraag een ontvangstbevestiging.
- Bureau GGO beoordeelt (de risicobeoordeling in) uw aanvraag.
- Bureau GGO kan de klok stilzetten als er vragen zijn over uw aanvraag. De wachttermijn wordt opgeschort totdat de aanvullende informatie binnen is gekomen.
- Wanneer Bureau GGO de risicobeoordeling heeft afgerond en kan instemmen met uw aanvraag wordt de ontwerpbeschikking opgesteld. Deze wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd, deze termijn valt binnen de proceduretermijn van 120 dagen.
- Tijdens de ter inzage termijn van de ontwerpbeschikking vraagt Bureau GGO de Commissie Genetische Modificatie (COGEM (commissie genetische modificatie )) een advies te leveren over uw aanvraag.
- Bureau GGO geeft kennis van de ontwerpbeschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en maakt (de openbare delen van) uw aanvraag en de ontwerpbeschikking openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Na afloop van de ter inzage termijn stelt Bureau GGO de beschikking op. Eventuele ingediende zienswijzen worden door Bureau GGO beantwoord in deze beschikking. Het COGEM advies wordt eveneens in de beschikking geadresseerd.
- De beschikking wordt ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )).
- Na ondertekening ligt de beschikking gedurende 6 weken ter inzage, deze termijn valt buiten de proceduretermijn van 120 dagen.
- Bureau GGO geeft kennis van de beschikking in de Staatscourant, Agrarisch dagblad en relevante regionale dagbladen en en maakt de beschikking en de bijbehorende documenten openbaar in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
- Belanghebbenden kunnen beroep op de beschikking indienen bij de Raad van State.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden na afronding van uw Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO2, 3.
2: U kunt onder de bovenstaande voorwaarde starten, tenzij er een voorlopige voorziening met schorsende werking is ingediend bij de Raad van State.
3: Uw BVW kunt u als afgerond beschouwen na ontvangst van de ontvangstbevestiging, of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Verplichtingen op afgegeven vergunningen
In iedere introductie in het milieu vergunning wordt opgenomen dat de gebruiker op specifieke tijdstippen verplichte verslagen moet toezenden.
Beschrijving van voorgenomen werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden ))
Voordat gestart wordt met de werkzaamheden moet u jaarlijks een BVW naar Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) sturen. De BVW moet door Bureau GGO bevestigd worden voordat u met de werkzaamheden kunt starten. Op basis van de ontvangen BVW's voor veldproeven met genetisch gemodificeerde planten houdt Bureau GGO voor het lopende kalenderjaar een overzicht bij van de locaties van de veldproeven. De proceduretermijn voor de afhandeling van een BVW is 15 dagen.
Verslag van Verrichte Werkzaamheden (VVW (verslag van verrichtte werkzaamheden ))
U moet jaarlijks na afloop van de werkzaamheden een VVW indienen bij Bureau GGO. In dit verslag moet u ook de resultaten van de algemene en eventueel specifieke monitoring opnemen. Specifieke monitoring wordt altijd vastgelegd in het format voor de VVW. Er is geen proceduretermijn voor de afhandeling van een VVW.
Eindrapportage veldproeven
Conform de Europese richtlijn 2001/18/EG dient na beëindiging van een vergunning voor veldproeven met gg-planten een eindrapportage opgesteld te worden. Hiervoor is door de Europese Commissie een vast format opgesteld. De eindrapportage kunt u gezamenlijk met uw laatste VVW toesturen.
Voordat u de vergunde werkzaamheden met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) kunt starten moet u jaarlijks een Beschrijving van Voorgenomen Werkzaamheden (BVW (beschrijving van voorgenomen werkzaamheden )) bij Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) indienen.
Welke stappen moet u doorlopen om een BVW in te dienen?
- U vult het formulier voor een BVW in en dient deze in namens de rechtspersoon.
- Gegevens in de BVW zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt het formulier en eventueel benodigde extra informatie per mail of via de berichtenbox naar Bureau GGO. De BVW wordt voorzien van gedetailleerde locatiekaart(en). Onder 'algemene informatie over landbouw aanvragen' staat omschreven waaraan deze locatiekaart moet voldoen.
Wat doet Bureau GGO met uw BVW?
- De proceduretermijn van 15 dagen start op het moment dat uw BVW bij Bureau GGO ontvangen is.
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw BVW de ontvangstbevestiging.
- Bureau GGO beoordeelt uw BVW. Kortweg wordt getoetst of de beschrijving voldoet aan de voorschriften en maatregelen in de vergunning.
- Wanneer Bureau GGO kan instemmen met uw BVW ontvangt u géén schriftelijke goedkeuring, maar kunt u na 15 dagen starten met uw werkzaamheden.
- Wanneer Bureau GGO niet kan instemmen met uw BVW ontvangt u schriftelijk een afwijzing. U moet dan opnieuw een gecorrigeerde BVW indienen.
- Bureau GGO stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )), de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport )) en de gemeente(n) waar de veldproeven gaan plaatsvinden op de hoogte van de werkzaamheden.
- Bureau GGO publiceert de BVW in de vergunningendatabase van Bureau GGO.
Wanneer kunt u de werkzaamheden starten?
- U kunt starten met uw werkzaamheden:
na ontvangst van de ontvangstbevestiging
of na afloop van de proceduretermijn van 15 dagen tenzij er een afwijzing is ontvangen.
Na afloop van de werkzaamheden met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) moet u jaarlijks een Verslag van Verrichte Werkzaamheden (VVW (verslag van verrichtte werkzaamheden )) bij Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ) indienen.
Na voltooiing van de werkzaamheden dient u een eindrapportage in te dienen. U kunt de eindrapportage gezamenlijk met uw laatste VVW toesturen.
Welke stappen moet u doorlopen om een VVW in te dienen?
- U vult het formulier voor een VVW in en dient deze in namens de rechtspersoon.
- Als de werkzaamheden zijn voltooid kunt u voor de eindrapportage gebruik maken van het format van de Europese Commissie.
- Gegevens in de VVW en eindrapportage zijn standaard openbaar. Mocht u gegevens vertrouwelijk willen houden raden wij u aan hier extra aandacht aan te besteden.
- U stuurt het formulier (en de eindrapportage) en eventueel benodigde extra informatie per mail of via de berichtenbox naar Bureau GGO.
Wat doet Bureau GGO met uw VVW?
- Voor de afhandeling van een VVW (en eindrapportage) gelden geen proceduretermijnen, de werkzaamheden zijn immers al afgerond.
- Bureau GGO stuurt na binnenkomst van uw VVW (en eindrapportage) een ontvangstbevestiging. Dit betekent dat uw aanvraag is afgehandeld, tenzij punt 5 van toepassing is.
- Bureau GGO beoordeelt uw VVW. Kortweg wordt getoetst of de werkzaamheden zijn uitgevoerd conform de voorschriften en maatregelen in de vergunning.
- Bureau GGO stuurt de eindrapportage door naar de Europese Commissie die de rapportage publiceert.
- Alleen in het geval dat er aanvullende informatie op uw VVW verstrekt dient te worden, ontvangt u een extra brief van Bureau GGO waarin u hierom wordt verzocht.
- Bureau GGO stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW (infrastructuur en waterstaat )) en de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport )) op de hoogte van het indienen van het verslag.
- Bureau GGO publiceert de VVW in de vergunningendatabase van Bureau GGO.