U bevindt zich op: Home nl Marktaanvragen Procedures 1829/2003/EG

Markttoelating onder Verordening EG/1829/2003

Een aanvraag voor een markttoelating van levensmiddelen en veevoeder die geproduceerd zijn met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) of bestaan uit ggo's, maar ook de import en teelt van levende ggo's kunt u indienen bij de EFSA.

Voor deze aanvragen gelden andere termijnen en procedures. Voor een volledig overzicht verwijst Bureau GGO u naar de website van de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA).

Hoe dient u een aanvraag onder de EG/1829/2003 in?

Een aanvraag voor een markttoelating onder de EG/1829/2003 dient u bij de EFSA in via één van de lidstaten van de Europese Unie (EU). U bepaald zelf bij welke lidstaat u de aanvraag wilt indienen. Deze lidstaat stuurt per omgaande uw aanvraag door naar de EFSA.

Voor het indienen van een aanvraag bij de EFSA kunt u in Nederland terecht bij het Food-Feed loket ggo markttoelatingen.

Hoe verloopt de afhandeling van uw aanvraag?

  1. Na ontvangst beoordeelt de EFSA uw aanvraag op volledigheid. Hiervoor staat een proceduretermijn van 30 dagen. De aanvraag moet in ieder geval voldoen aan de EFSA guidance die bedoeld is voor het soort ggo en de toepassing.
  2. Vervolgens start de inhoudelijke beoordelingstermijn van 6 maanden. Hieronder valt ook de 3 maanden termijn waarbinnen alle lidstaten van de EU een (milieu)risicobeoordeling kunnen uitvoeren. De lidstaten dienen vervolgens hun commentaar in bij de EFSA. Indien nodig verzoekt de EFSA u om aanvullende informatie.
  3. Na de inhoudelijke beoordeling publiceert de EFSA een advies (opinie). In dit advies worden ook de commentaren van de lidstaten beantwoord. Na publicatie van de EFSA opinie volgt de stemronde bij de Europese Commissie (EC) over de toelating. Als er een overeenstemming wordt bereikt zal de beschikking voor de toelating tot de Europese markt gepubliceerd worden.

Voor meer informatie over de procedure onder Verordening EG/1829/2003 kunt u in Nederland terecht bij het Food-feed loket ggo markttoelatingen.

Zoeken:

Service