U bevindt zich op: Home nl Marktaanvragen Procedures

Procedures

Aanvragen voor het op de markt toelaten van een genetisch gemodificeerd (gg) product vallen onder Europese regelgeving en volgen de wettelijke procedures die zijn gebaseerd op Richtlijn 2001/18/EG of Verordening EG/1829/2003.

Voor het aanvragen van een markttoelating kunt u meerdere procedures volgen. De toepassing (ofwel: scope) van het genetisch gemodificeerde organisme (ggo) bepaald welke procedure u kunt volgen. Let u bij het aanvragen op of:

  • de toelating alleen betrekking heeft op teelt of import van levende ggo's (2001/18/EG);
  • de toelating alleen betrekking heeft op voedsel en/of veevoeder geproduceerd met of bestaand  uit ggo's (EG/1829/2003);
  • de toelating betrekking heeft op alle hierboven genoemde toepassingen (EG/1829/2003).

Wat kunt u onder 2001/18/EG indienen?

Een aanvraag voor een markttoelating van de teelt en/of import van ggo's onder de 2001/18/EG moet u indienen bij één van de lidstaten van de Europese Unie (EU). Deze lidstaat voert de eerste milieurisicobeoordeling uit voor heel Europa.
In Nederland kunt u een aanvraag voor toelating onder de 2001/18/EG indienen bij Bureau GGO.
Het is belangrijk om te realiseren dat een markttoelating altijd de gehele Europese markt behelst. Het is dus ook van belang dat iedereen zich op de hoogte kan stellen van eventuele voorschriften die zijn verbonden aan een markttoelating.
De toelating van genetisch gemodificeerde medicijnen voor mens of dier verloopt in de Europese Unie via gecentraliseerde Europese procedures. De European Medicines Agency (EMA) is de spil in deze procedures.

Wat kunt u onder EG/1829/2003 indienen?

Een aanvraag voor een markttoelating van de import, verwerking (voedsel en/of veevoeder) en/of teelt van ggo's onder de EG/1829/2003 moet u indienen bij de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA). De EFSA voert de risicobeoordeling uit voor heel Europa. Een aanvraag wordt via één van de lidstaten van de EU naar de EFSA gestuurd.
Voor het indienen van een aanvraag voor toelating onder de EG/1829/2003 kunt u in Nederland terecht bij het Food-Feed loket ggo markttoelatingen.

Zoeken:

Service